Søvnmangel skader børn og unge

En nyere undersøgelse af sovevaner hos børn og unge i Danmark har givet anledning til bekymring om de potentielle negative virkninger af dårlig søvn på den mentale og fysiske sundhed.


Ifølge undersøgelsen, som blev foretaget af Søvn Foreningen, får kun 37 % af danske børn og unge mellem 6 og 17 år den anbefalede mængde søvn hver nat. Den anbefalede mængde varierer alt efter alder, men ligger generelt mellem 9 og 11 timer for børn og 8 til 10 timer for teenagere.


Undersøgelsen viste også, at mange børn og unge rapporterede, at de havde svært ved at falde i søvn og holde sig i søvn hele natten. Dette tilskrives ofte overdreven brug af elektroniske apparater før sengetid, hvilket kan forstyrre den naturlige søvncyklus.

 

 

Manglende søvn er blevet sat i forbindelse med en række negative resultater for børn og unge, herunder dårlige akademiske præstationer; Søvnmangel kan forringe den kognitive funktion og hukommelseskonsolidering, hvilket kan gøre det sværere for børn og unge at lære og fastholde information. Desuden kan søvnmangel føre til irritabilitet og koncentrationsbesvær, hvilket kan gøre det sværere for børn og unge at lære og interagere med andre. Fysiske helbredsproblemer: Kronisk søvnmangel kan svække immunsystemet, hvilket fører til øget risiko for sygdom og infektioner. Det er også blevet forbundet med en øget risiko for fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Såvel som  Psykiske problemer; Søvnmangel er blevet forbundet med en øget risiko for angst og depression, især blandt unge.Hermed adfærdsmæssige problemer; børn og unge med søvnmangel er mere tilbøjelige til at udvise hyperaktivitet, impulsivitet og irritabilitet, hvilket kan føre til adfærdsproblemer både i hjemmet og i skolen. Dette kan kategoriseres som værende. Ulykker og skader kan også påvirke børn og unge med søvnmangel, idet de er mere tilbøjelige til at være involveret i ulykker, herunder fald, sportsskader og bilulykker.


På samme måde kan mangel på god søvn også påvirke sportslige præstationer, da det kan forringe den fysiske udholdenhed, reaktionstid og præcision. Undersøgelser har vist, at atleter, der får tilstrækkelig søvn, har større sandsynlighed for at få hurtigere reaktionstider, bedre præcision og bedre udholdenhed.

Undersøgelser har også vist, at overdreven brug af elektroniske enheder før sengetid kan forstyrre den naturlige søvncyklus og føre til, at det er svært at falde i søvn og holde sig i søvn hele natten. Dette kan have en negativ indvirkning på børn og unges fysiske og mentale sundhed samt deres evne til at lære og interagere med andre.Desuden har forskning knyttet utilstrækkelig søvn til øget brug af sociale medier og andre digitale enheder, da børn og unge med søvnmangel kan ty til disse medier for at holde sig vågne eller fordrive tiden om natten. Dette kan føre til en cyklus med dårlig søvn og øget skærmtid, hvilket kan have en negativ indvirkning på det generelle velbefindende.


Derudover er søvnmangel blevet forbundet med en øget risiko for skader blandt unge atleter. En undersøgelse offentliggjort i Science Daily viste, at unge atleter, der rapporterede, at de fik mindre end otte timers søvn om natten, var betydeligt mere tilbøjelige til at få sportsrelaterede skader.


Eksperter anbefaler, at forældre og omsorgspersoner prioriterer at skabe et sundt sovemiljø for børn og unge ved at fastlægge konsekvente sengetider og begrænse brugen af elektroniske enheder før sengetid. De foreslår også, at man opfordrer til fysisk aktivitet i løbet af dagen, hvilket kan bidrage til at forbedre søvnkvaliteten.


Undersøgelsens resultater har givet anledning til opfordringer til større offentlig bevidsthed om vigtigheden af søvn for børn og unge samt øget støtte til søvn undervisning og ressourcer til familier. Med en bedre forståelse af og opmærksomhed på søvn sundhed håber eksperterne at kunne forbedre det generelle velbefindende og succes for børn og unge i Danmark.


UDFORSK SCANDINAVIANREST.DK OG INVESTER I EN BEDRE SØVN


Eksperterne anbefaler tyngdedynen, som et perfekt redskab til danskere i alle aldre med søvnproblemer. ScandinavianRest.dk har designet tyngdedynen, skabt til at give bedre søvnkvalitet og reducere træthed om dagen. Modsat normale dyner, benytter tyngdedynen sig af ekstra vægt, der er med til at berolige nervesystemet. Det formindsker tankemylder og andre uroligheder, inden dybsøvnen. Den er lavet på basis af en række studier, som beviser, at berøringstryk mindsker uro i kroppen og søvnbesvær. Dette redskab, kan i den grad være et essentielt step hen ad vejen for bedre søvn.