Søvn: Kroppens vigtigste medicin

Mange danskere sover ikke optimalt, og det viser sig at over 40% af den voksne befolkning lider af søvnproblemer. Det er et stort problem, der kan være katalysator for mange negative konsekvenser ved at få for lidt og for dårlig søvn. Årsagerne til søvnbesvær er ofte velkendte og er betinget af stress, akutte sygdomme, følelsesmæssige forhold og sociale eller erhvervsbetingede forhold fx. skiftehold eller kollegiale problemer. Sovecoach i- og ejer af firmaet Sovecoach.dk, Joan Flak, hjælper børn, unge og voksne med optimering af søvnkvaliteten. Joan Flak har i over 20 år beskæftiget sig med trivsel og livskvalitet, og fremhæver den gode nattesøvn, som det vigtigste led i vores liv og velfærd. Hun påpeger at god søvn er lige så afgørende for, at vi trives og har det godt, som sund kost og motion. 


Søvnmangel er katalysator for sygdomme og mistrivsel

Søvnbesvær, også kaldet insomnia, kan defineres som tilstande, hvor man har svært ved at falde i søvn, svært ved at sove igennem, eller vågner for tidligt, og hvor søvnbesværet er forbundet med  dagssymptomer, f.eks. i form af dagstræthed. Søvnbesvær er blandt de hyppigste og mest generende symptomer, blandt den danske befolkning. Faktisk, har vi aldrig oplevet en generation, der nedprioriterer deres søvn så meget.

De seneste år er det blevet klarlagt, at søvn, især den dybe søvn, er af stor betydning for vores liv og velfærd. Når vi nedprioriterer vores søvn, får vores kroppe ikke regenereret sig selv optimalt, på de rigtige tidspunkter om natten. Det hæmmer fx dannelse af de hormoner, der sørger for at udvikle og vedligeholde vores krop og hjerne, som derfor forringer vores fysiske helbred, sundhed og i høj grad vores trivsel. Det begrænser også vores immunforsvar, som højner risikoen for alvorlige sygdomme. Derfor er god søvn altså essentielt, for at gøre os veludhvilet, veloplagt og generelt få hverdagen til at fungere.


Den dybe søvn er omdrejningspunktet

En undersøgelse fra Kantar Gallup, foretaget for Gjensidige, viser at hver tredje dansker sover mindre end de anbefalede syv til ni timer for voksne, grundet stress og tankemylder og personlige søvnbehov. Netop, hver fjerde, der sover mindre end syv timer om natten, siger i undersøgelsen, at den manglende søvn skyldes, at de ikke føler, de har brug den den anbefalede mængde søvn. 

Det er derfor principielt at anerkende nattesøvnen som værende kroppens basale mulighed for optimal restitution og genopbygning af immunforsvaret. 
Søvnmangel begrænser vores hverdag. Det svækker vores koncentrationsevne og vi blive irritable - det resulterer i mindre motivation til at klare hverdagens gøremål.

“Når du investerer i din søvn, investerer du i din livskvalitet“

- ejer af Sovecoach.dk, Joan Flak




Sovecoach, Joan Flak, påpeger vigtigheden af søvnen og sammenligner en dag uden nattesøvn, som at cykle op ad bakke - hele dagen. Derfor mener hun, at vi skal tage vores søvn alvorligt. Hun lægger vægt på menneskets søvncyklus, som er de første 90 minutter af vores søvn - derefter skal kroppen finde ud af, at komme videre ned i den dybe søvn. Det forudsætter Joan Flak, som værende et tvistepunkt, hvis vi oplever for mange lette opvågninger. Det er altså vigtigt at komme ned i den dybe søvn, der er med til at opnå REM søvn, som Joan Flak mener er utrolig vigtig for både vores fysiske og mentale sundhed. 

Der findes mange metoder til at optimere og forbedre vores søvn. Joan Flak anbefaler tyngdedynen, som et perfekt redskab til danskere med søvnproblemer. ScandinavianRest har designet tyngdedynen, skabt til at give bedre søvnkvalitet og reducere træthed om dagen. Modsat normale dyner, benytter tyngdedynen sig af ekstra vægt, der er med til at berolige nervesystemet. Det formindsker tankemylder og andre uroligheder, inden dybsøvnen. Den er lavet på basis af en række studier, som beviser, at berøringstryk mindsker uro i kroppen og søvnbesvær. Dette redskab, kan i den grad være et essentielt step hen ad vejen for bedre søvn.